Φακές γιαχνί με καρότα και πατάτες
Βάζουμε τις φακές με το ένα δαφνόφυλλο σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό να βράσουν για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά. Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε να στραγγίξουν....
Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βασίζεται στην κατανάλωση τροφών φυτικής προέλευσης που είναι υγιεινές για τον οργανισμό. Τα όσπρια, τα λαχανικά, τα ζυμαρικά, το ρύζι και τα φρούτα είναι τα κύρια στοιχεία της μεσογειακής διατροφής, ενώ τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες.
Αντιοξειδωτικά που είναι άφθονα στα συστατικά της ελληνικής μεσογειακής διατροφής, όπως βιταμίνες A, E και C, β-καροτίνη, φλαβονοειδή (όπως οι φαινόλες του κρασιού) και φαινολικά οξέα (φρούτα, λαχανικά και ελαιόλαδο) δρουν κατά της οξείδωσης / γήρανσης του κύτταρα. Αυτό είναι το βασικό μυστικό της μεσογειακής διατροφής που συμβάλλει στη μακροζωία.
Χάρη στην ποικιλία των ελληνικών μεσογειακών φαγητών, υπάρχουν απεριόριστες επιλογές μαγειρικής. Οσπρια, λαχανικά και δημητριακά σε συνδυασμό με ελαιόλαδο, ελιές και βότανα όπως ρίγανη, θυμάρι κ.λπ., συνθέτουν μια υγιεινή διατροφή με μοναδικές γεύσεις.
Βάζουμε τις φακές με το ένα δαφνόφυλλο σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό να βράσουν για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά. Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε να στραγγίξουν....
Μουλιάζετε τα φασόλια αποβραδίς. Την άλλη μέρα τα ξεπλένετε και τα βάζετε να βράσουν σε άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να γίνουν τρυφερά, χωρίς όμως να διαλυθούν....
Αφήστε τα ρεβίθια σε κρύο νερό όλη τη νύχτα. Την επόμενη μέρα βράζουμε με το νερό τους μέχρι να μαλακώσουν (αν χρειαστεί προσθέτουμε κρύο νερό)....